Guldenbriefjes.nl
Guldenbriefjes

Zilveren gulden

Hoewel gouden guldens altijd al zeer gewild waren, begint de zilveren gulden ook steeds populairder te worden. Niet alleen onder verzamelaars, maar ook onder zilverhandelaren. Zilver begint steeds duurder te worden, en dat maakt de oude zilveren guldens steeds kostbaarder. Aangezien de guldens en de rijksdaalders voor 72 procent uit zilver bestaan, is vooral de waarde van het zilver in de gulden doorslaggevend voor de waarde van de munt.

De verzamelwaarde van de zilveren gulden is in vergelijking met de intrinsieke waarde echter relatief laag. Zo is er de zilveren 1 gulden die is uitgegeven van 1922 tot 1945 met daarop het portret van Koningin Wilhelmina en van 1954 tot 1967 met het portret van Koningin Juliana. De waarde zilveren gulden is in ook minder dan die de zilveren rijksdaalder. De zilveren rijksdaalder was 2,50 gulden waard en werd uit uitgegeven van 1929 tot 1943 met het portret van Koningin Wilhelmina en van 1959 tot 1969 met het portret van Koningin Juliana. Deze rijksdaalders zijn groter dan de guldens en bevatten meer zilver dan een zilver gulden waardoor ze ook meer waard zijn.

Guldenbriefjes De zilveren gulden waarde is dus vooral afhankelijk van het percentage gulden zilver. De laatste jaren is de markt in deze guldens als verzamelobjecten wat verzadigd geraakt. Veel zilveren guldens en rijksdaalders kwamen boven water vanwege erfenissen. Omdat het ook niet meer mogelijk is om ze in te leveren bij de bank, proberen veel mensen deze te verkopen waardoor er gemakkelijk aan te komen is. Het is waarschijnlijk dat over tientallen jaren deze munten weer meer waard zullen worden voor verzamelaars.
      Copyright Guldenbriefjes.nl