Guldenbriefjes.nl
Guldenbriefjes

Gulden biljetten

De grote gulden biljetten zijn die van 50 gulden, 100 gulden, 250 gulden en 1000 gulden. Het merendeel van deze biljetten zijn inmiddels ingeleverd. Met name de bankbiljetten met de grote bedragen werden in grote getallen ingeleverd. Voor de kleine bedragen loont het soms niet om deze te gaan inwisselen, maar dat is bij een biljet van duizend euro wel iets anders. Alleen de laatste biljetten in de verschillende reeksen mogen nog worden ingeleverd bij De Nederlandsche Bank.

Het 50 gulden biljet met daarop de afbeelding van de Zonnebloem mag nog tot 1 januari 2032 worden ingeleverd. Het honderd gulden biljet met de afbeelding van Michiel Adriaenszoon de Ruyter mag tot 23 juli 2016 worden ingeleverd. De Snip van 100 gulden en de Steenuil van 100 gulden mogen tot 1 januari 2032 worden ingeleverd bij de DNB. De uiterste inleverdatum voor het biljet van 250 euro met daarop een Vuurtoren is tevens 1 januari 2032. Voor de biljetten van 1000 gulden met de afbeeldingen van Baruch d'Espinoza en de Kievet geldt ook de datum van 1 januari 2032.

Guldenbriefjes De Nederlandse biljetten hadden ieder ook hun eigen bijnaam. Zo werd het vijf gulden biljet het ‘vijfje’ genoemd. Een ‘joetje’ is een biljet van tien gulden. Het ‘geeltje’ is het biljet van 25 gulden. Lang geleden had deze een gele kleur en die naam is aangehouden hoewel het biljet meerder malen van kleur is veranderd. Het biljet van 50 gulden werd de ‘zonnebloem’ genoemd. Met ‘meijer’ of ‘snip’ werd het bankbiljet van honderd gulden bedoeld. De ‘vuurtoren’ was de bijnaam voor het biljet van 250 gulden. Met een ‘rug’, ‘rooie’ of ‘rooie rug’ werd duizend gulden aangeduid. Dit stamde nog van enkele honderden jaren terug toen deze briefjes een rode achterkant hadden.
      Copyright Guldenbriefjes.nl