Guldenbriefjes.nl
Guldenbriefjes

Gulden inwisselen

Met de komst van de euro kwam er een einde aan het tijdperk van de Nederlandse gulden. Dit betekende dat al het bestaande geld moest worden omgewisseld en was het startschot van de grootste monetaire wisselactie in de geschiedenis van het moderne financiële stelsel. In de twaalf deelnemende eurolanden, en de drie kleinere staatjes, moest al het geld worden omgeruild. Al enige jaren van tevoren werd daarom begonnen met het drukken van eurobriefjes en het slaan van euromunten.

In december 2001 kreeg iedere Nederlander een setje euromunten om alvast te wennen aan het nieuwe geld. Van 1 tot 27 januari 2002 kon er in de Nederlandse winkels met guldens en euro’s worden betaald. Als je betaalde in guldens kreeg je het wisselgeld in euro’s terug. Vanaf 28 januari 2002 is alleen de euro nog wettig betaalmiddel. Kosteloos guldens omwisselen kon tot 1 april 2002 bij de Nederlandse banken. Tot 1 januari 2007 kon je nog guldens inwisselen bij De Nederlandse Bank. Briefjes zijn nog tot 2032 in te leveren bij een van de kantoren van de DNB.

Guldenbriefjes Belangrijk bij het gulden wisselen was het omreken gulden naar euro. De verhouding euro staat tot gulden is 1 staat tot 2,20371 gulden. Om dit gulden omrekenen te vergemakkelijk werd al vlug een ezelsbruggetje bedacht. Vermenigvuldig het bedrag in euro’s met factor twee en tel hier tien procent bij op. Vooral bij kleine bedragen bleek dit redelijk te kloppen. Om het euro gulden omrekenen te vergemakkelijken kwamen zelfs speciale eurocalculators op de markt. Vooral in het begin waren de prijzen nogal onlogisch omdat tot op twee cijfers achter de komma nauwkeurig moest worden omgerekend.
      Copyright Guldenbriefjes.nl