Guldenbriefjes.nl
Guldenbriefjes

Waarde gulden munten

In tegenstelling tot de meeste guldenbriefjes kunnen de gulden munten soms wel flink wat waard zijn vanwege hun intrinsieke waarde. Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt zoals goud of zilver is dan kostbaar. Maar de waarde gulden munten hangt ook van andere factoren af. Bijvoorbeeld hoeveel munten er geslagen zijn van één soort munt en hoe oud de gulden munt is.

Zo was er de vijf gulden munt gemaakt van goud die eenmalig in 1912 werd geslagen in een oplage van een miljoen stuks. Deze munt is nu zeer moeilijk te krijgen en is nu een gewild exemplaar onder verzamelaars. Het normale vijfje zoals we dit kenden van voor de euro werd ingevoerd was gemaakt van nikkel met een bronscoating. Toen in 2000 het Europees Kampioenschap voetbal in Nederland en België werd gehouden werd een speciale versie van de vijf gulden munt gedrukt. De PROOF-oplage van zo’n 19.000 stuks mislukte deels omdat er ongeveer duizend muntstukken met een te klein muntteken en meestermuntteken werden gedrukt. Deze misdrukken hebben nu een cataloguswaarde van ongeveer 400 euro.

Guldenbriefjes De tien gulden munt was vroeger van goud. In 1933 werd het laatste gouden tientje geslagen. Het gouden tientje van 1892 is het meest zeldzaam omdat er maar 61 tientjes met dit jaartal zijn geslagen. De munt verdween toen enkele jaren maar sinds 1970 werd deze weer incidenteel uitgegeven als herdenkingsmunt. Deze tien gulden munt had een nominale waarde van tien gulden en was niet van goud gemaakt. De eerste herdenkingsmunt was het 25-jarig jubileum van de bevrijding, de tweede munt van tien gulden herdenkt het 25-jarig jubileum van de regeerperiode van Koningin Juliana.
      Copyright Guldenbriefjes.nl